IWW – Instytut Wiedzy Waleologicznej

Ładowanie Wydarzenia

Jedz i nie choruj! Żywienie dzieci, dr Jolanta Nalewaj-Nowak

Cykl 5 szkoleń  Jedz i nie choruj!  z dr Jolantą Nalewaj-Nowak – psychodietetyczką, doktorem biologii medycznej, psychoonkologiem.

zajęcia odbywają się w godzinach: 19:00 – 22:00

Webinar jest częścią cyklu “Jedz i nie choruj” dedykowanego wszystkim, którzy chcą holistycznie dbać o zdrowie. Istnieje możliwość zakupu 1 webinaru lub całego cyklu, dotyczący odżywiania kobiet, mężczyzn i poszczególnych aspektów zdrowia. Każdy z nas na każdym etapie życia wymaga innego podejścia żywieniowego i zaspokojenia innych potrzeb, by czuć się dobrze i mieć mnóstwo energii.

Uczestnicy otrzymują:

  • dostęp do nagrania: 3 miesiące od ostatniego w cyklu  webinarium (do 30 lipca)
  • osoby, które ukończą cały cykl (5 szkoleń)- Zaświadczenie na drukach MEN i Dyplom ukończenia szkolenia

28 kwietnia: Żywienie dzieci!

Ostatnie – 5 spotkanie cyklu

W odżywianiu dzieci najważniejszy jest kompromis pomiędzy zdrową dietą a radością płynącą z jedzenia. Zbyt restrykcyjne diety powodują frustrację i przynoszą efekt odwrotny do zamierzonego. Nieodpowiednia dieta może być przyczyną agresji, nadpobudliwości, chorób metabolicznych, niedoborów pokarmowych, zaburzeń emocjonalnych. Dieta i właściwe podejście do odżywiania mogą też wspaniale wspierać rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny dziecka.

“Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał” – budowanie dobrych nawyków, rozszerzanie palety smaków, rozwijanie ciekawości żywieniowej w wieku dziecięcym zmniejsza prawdopodobieństwo chorób metabolicznych, nadwagi i problemów zdrowotnych w przyszłości.

Jak w żywieniu dzieci zachować równowagę i jednocześnie kształtować dobre relacje z jedzeniem? Wymaga to wiedzy na temat zdrowego odżywiania, ale też znajomości mechanizmów psychologicznych związanych z jedzeniem.

Jedz i nie choruj – żywienie dzieci to webinar, z którego dowiesz się:

  • Dlaczego niektóre dzieci jedzą wszystko, a inne tylko określone produkty i jak to zmieniać.
  • Jak umiejętnie wpływać na nawyki żywieniowe dzieci.
  • Jak odżywianie wpływa na zachowanie, a zachowanie na odżywianie.
  • Czego potrzebują dzieci na każdym etapie rozwoju 0-3,3-6,6-12,12-18 i jak je wspierać?
  • Ile dzieci powinny jeść owoców, warzyw, kiedy sięgnąć po suplementy.
  • Jak budować dobre relacje z jedzeniem z zachowaniem radości z jedzenia
  • Dieta a alergia, nadwaga, niedowaga, odporność, zdrowie zębów , nadpobudliwość, rozwój fizyczny, brak energii, problemy z nauką.

Dodatkowo:

mnóstwo praktycznych porad,
przykładów i wskazówek
,ciekawe przekąski i jedzenie poza domem

Dla kogo?

Wiedza na temat zdrowego żywienia dzieci jest niezbędna dla każdego, kto chce umiejętnie, bezpiecznie i w oparciu o wiedzę naukową wpływać na nawyki żywieniowe młodych osób i holistyczne spoglądać na ich problemy. Dla każdego dla kogo emocje dzieci mają znaczenie  – dla rodziców, terapeutów, specjalistów, konsultantów Recall Healing/Totalnej Biologii.

Połączenie psychologii i dietetyki pozwala lepiej rozumieć, wspierać i rozwiązywać wiele problemów wieku dziecięcego.

Dr Jolanta Nalewaj-Nowak

Webinar poprowadzi dr Jolanta Nalewaj Nowak – psychodietetyczka, dietoonkologiem, dietetyk kliniczny, specjalistka holistycznego podejścia do odżywiania. Promotorka racjonalnych diet, od lat pracująca z osobami z chorobami żywieniowo-zależnymi, metabolicznymi, nowotworowymi, dziećmi i ich rodzicami.

W Instytucie Wiedzy Waleologicznej od lat łączymy w podejściu do zdrowia emocje, ciało i ducha. Dieta jest bardzo istotnym elementem dbania o wszystkie te aspekty. Jest też szalenie istotna dla profilaktyki i procesu zdrowienia. Jesteś tym co jesz, a więc jedz i nie choruj.

NAGRANIA:

Jedz i nie choruj! Warsztat bazowy – dietetyczne abc zdrowia (nagranie)

Na pierwszym spotkaniu uzyskasz niezbędne podstawy, aby móc zrozumieć kolejne, szczegółowe tematy dotyczące konkretnych chorób i problematyki zdrowotnej.

1. Interpretacja wyników laboratoryjnych w ujęciu niedoborów żywieniowych i psychosomatyki.
2. Jak stan fizyczny czy duchowo -umysłowy kształtują się na podstawie różnych parametrów laboratoryjnych.
a. Morfologia, elektrolity, pierwiastki, witaminy,
b. Nerki, wątroba, trzustka
c. Przemiana materii
2. Jak produkty spożywcze wywołują chorobę jak psychika wpływa na produkty konsumowane.
3. Enzymy w organizmie kiedy je wytwarzamy kiedy je tracimy i jak ich brak wpływa na stan zdrowia psychosomatyczny
4. Obciążenia środowiskowe i możliwości odtrucia.
5. Etapy życia w procesach metabolicznych i potrzeb żywieniowych jak również duchowo – umysłowych (ciekawość świata, ograniczenia, dorastanie, dojrzałość, wiek podeszły)
6. Niedobory żywieniowe i ich konsekwencje. (białka, węglowodany, tłuszcze witaminy, minerały, probiotyki)
7. Na czym polega zagrożenie życia i jak odczytywać sygnały które nasz organizm daje przez całe życie: ból głowy, senność, brak ochoty do działania, zmęczenie, rozdrażnienie, depresja, bóle w ciele.

Kręgosłup, mięśnie i kości (nagranie)

  • Zasady działania i metabolizmu mięśni i kości
  • Odżywienie mięśni i kości
  • Błędy jakie popełniamy w odżywieniu i o czym zapominamy
  • Znaczenie kręgosłupa w psychodietetyce
  • Znaczenie mięśni w psychodietetyce
  • Suplementacja dla mięśni i kości
  • Sposoby na ból kręgosłupa i mięśni

Kobiety – Choroby układu rozrodczego, potencja, nowotwory  (nagranie)

  • Ciało kobiety
  • Cykl kobiety i jego przypadłości
  • Hormony kobiece
  • Znaczenie produktów jedzenia
  • Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS)
  • Niepłodność
  • Ciąża
  • Układy: rozrodczy, oddechowy, pokarmowy, moczowy, endokrynny, narządów ruchu
  • Piers
  • Skóra
  • Metabolizm
  • Zmiany psychologiczne
  • Żywienie w czasie ciąży

Mężczyźni – Choroby układu rozrodczego, potencja, nowotwory (nagranie)

  • Najczęstsze choroby występujące u mężczyzn
  • Zalecenia: witaminy i minerały
  • Zalecenia dietetyczne
  • Choroby występujące u mężczyzn: cukrzyca, infekcje i zakażenia narządów płciowych, grzybice, zaburzenia wzwodu, zapalenie gruczołu krokowego, zaburzenia hormonalne (andropauza), nowotwory
  • Dlaczego mężczyźni są tak wyjątkowi

 

Jak jeść, żeby czuć się dobrze, nie chorować i jeszcze do tego „dobrze” wyglądać! Oto jest pytanie! 🙂 Odpowiedź na nie zna Bio-Psychodietetyka i dr Jolanta Nalewaj-Nowak, która niechętnie używa słowa dieta. Wzmacnia pozytywnie i potrafi dotrzeć ze swoją wiedzą do każdego!
Jeśli lubisz jeść, nie lubisz się ograniczać i chcesz być zdrowa / zdrowy. Nie chcesz chorować i chcesz się dobrze czuć – to webinarium jest dla Ciebie!

 

dr Jolanta Nalewaj-Nowak: psychodietetyczka,  doktor biologii medycznej, psychoonkolog. Specjalizuje się w dietoonkologii.

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, wydział Zdrowia Publicznego – uzyskanie tytuł doktora na Wydziale Lekarskim, Katedra i Klinika ginekologii onkologicznej. Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Psychoterapeutka. Psychoonkolog. W latach 2013-2019 Kierownik merytoryczny studiów psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS w Poznaniu. Promotorka racjonalnych diet. Od wielu lat pracująca z osobami z chorobami żywieniowo-zależnymi, metabolicznymi, nowotworowymi oraz pomagająca parom starającym się o potomstwo. Autorka wielu artykułów naukowych i publicystycznych. Prywatnie kobieta, która zaraża swoją pozytywną energią oraz wiarą w to, co robi.


 

Podziel się tym wydarzeniem

  • To wydarzenie minęło.

Szczegóły

Data:
28 kwietnia 2022
Godzina:
19:00 - 22:00
Kategorie Wydarzenie:
, ,
Wydarzenie Tagi:
, , , ,

Miejsce wydarzenia

On-line