IWW – Instytut Wiedzy Waleologicznej

Ładowanie Wydarzenia

Odżywianie mózgu, dr Jolanta Nalewaj-Nowak

 

Dieta dla mózgu i w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych.

● Co jeść aby w pełni wykorzystywać potencjał swojego umysłu?
● Czego potrzebuje mózg by odpowiednio funkcjonować?
● Jak poprzez dietę poprawić zdolności intelektualne, pamięć, myśleć szybciej i pracować efektywniej?
Jak pozbyć się lub uniknąć covidovej mgły mózgowej?
● Jak zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym lub wspomagać ich leczenie?
● Jakie substancje z jedzenia mogą przedostawać się do mózgu i jak je wykorzystać?

 

Sposób odżywiania wpływa na zdolności intelektualne, postrzeganie rzeczywistości i radzenie sobie z codziennym stresem. Pożywienie intensywnie oddziałuje na wszystkie komórki ciała, jednak organem najbardziej wrażliwym na dostarczane pokarmy jest mózg.

Mózg steruje wszystkimi procesami w ciele, dlatego jego praca jest kluczowa dla funkcjonowania całego organizmu. Składniki pokarmowe stymulują produkcję enzymów, hormonów i neuroprzekaźników odgrywających kluczową rolę w procesach intelektualnych.

Czy wiesz, że ośrodkowy układ nerwowy i sto milionów komórek nerwowych są ze sobą połączone w układzie pokarmowym? Neurony potrzebują właściwego pokarmu.

Nieprawidłowa dieta może powodować problemy z pamięcią, nauką, koncentracją, ospałość, otępienie, a ponadto zwiększać ryzyko wystąpienia mgły mózgowej (pocovidowej) i chorób neurodegeneracyjnych np. Alzheimera.

 

Na te i inne pytania odpowie dr Jolanta Nalewaj-Nowak – psychodietetyczka, dietetyczka kliniczna, psychonkolożka specjalizująca się w holistycznym podejściu do zdrowia. Promotorka racjonalnych diet, od lat pracująca z osobami z chorobami żywieniowo-zależnymi, metabolicznymi, nowotworowymi. Wyjaśni jak zbudowany jest mózg i jak odżywianie wpływa na wszystkie zachodzące w nim procesy np. regulowanie poziomu hormonów.

W Instytucie Wiedzy Waleologicznej od lat łączymy w podejściu do zdrowia emocje, ciało i cucha. Dieta jest istotnym elementem dbania o wszystkie te aspekty. Jest też istotna w profilaktyce i procesach zdrowienia. W Totalnej Biologii, Nowej Germańskiej Medycynie, Psychosomatyce mózg ma znaczenie fundamentalne, jesteśmy nim nieustannie zafascynowani. Zachęcamy do zgłębiania wiedzy o mózgu i zależnościach pomiędzy dietą a jego funkcjonowaniem. Jesteś tym co jesz, a więc jedz i nie choruj. Nakarm swój mózg i w pełni wykorzystuj jego potencjał.

Dodatkowo:
mnóstwo praktycznych porad, przykładów i wskazówek

Dla kogo?

Wiedza na temat zdrowego żywienia jest niezbędna dla każdego, kto chce umiejętnie, bezpiecznie i w oparciu o wiedzę naukową kształtować swoją dietę. Dla każdego dla kogo emocje mają znaczenie  – dla rodziców, terapeutów, specjalistów, konsultantów Recall Healing/Totalnej Biologii.

Połączenie psychologii i dietetyki pozwala lepiej rozumieć, wspierać i rozwiązywać wiele problemów zdrowotnych i życiowych.

Dr Jolanta Nalewaj-Nowak

Webinar poprowadzi dr Jolanta Nalewaj Nowak – psychodietetyczka, dietoonkolog, dietetyk kliniczny, specjalistka holistycznego podejścia do odżywiania. Promotorka racjonalnych diet, od lat pracująca z osobami z chorobami żywieniowo-zależnymi, metabolicznymi, nowotworowymi, dziećmi i ich rodzicami.

W Instytucie Wiedzy Waleologicznej od lat łączymy w podejściu do zdrowia emocje, ciało i ducha. Dieta jest bardzo istotnym elementem dbania o wszystkie te aspekty. Jest też szalenie istotna dla profilaktyki i procesu zdrowienia. Jesteś tym co jesz, a więc jedz i nie choruj.

Jak jeść, żeby czuć się dobrze, nie chorować i jeszcze do tego „dobrze” wyglądać! Oto jest pytanie! Odpowiedź na nie zna Psychodietetyka i dr Jolanta Nalewaj-Nowak, która niechętnie używa słowa dieta. Wzmacnia pozytywnie i potrafi dotrzeć ze swoją wiedzą do każdego!
Jeśli lubisz jeść, nie lubisz się ograniczać i chcesz być zdrowa / zdrowy. Nie chcesz chorować i chcesz się dobrze czuć – to webinarium jest dla Ciebie!

 

dr Jolanta Nalewaj-Nowak: psychodietetyczka,  doktor biologii medycznej, psychoonkolog. Specjalizuje się w dietoonkologii.

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, wydział Zdrowia Publicznego – uzyskanie tytuł doktora na Wydziale Lekarskim, Katedra i Klinika ginekologii onkologicznej. Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Psychoterapeutka. Psychoonkolog. W latach 2013-2019 Kierownik merytoryczny studiów psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS w Poznaniu. Promotorka racjonalnych diet. Od wielu lat pracująca z osobami z chorobami żywieniowo-zależnymi, metabolicznymi, nowotworowymi oraz pomagająca parom starającym się o potomstwo. Autorka wielu artykułów naukowych i publicystycznych. Prywatnie kobieta, która zaraża swoją pozytywną energią oraz wiarą w to, co robi.


 

Podziel się tym wydarzeniem

  • To wydarzenie minęło.

Szczegóły

Data:
9 maja 2022
Godzina:
19:00 - 22:00
Kategorie Wydarzenie:
, ,
Wydarzenie Tagi:
, , , ,

Miejsce wydarzenia

On-line